uitzicht tijdens de wandeling bois et vallons

Zin in een wandeling tussen 5 en 10 km te Crupet? Ik bezorg u mijn Top 3 !

Temps de lecture/ Leestijd: 9 min.
wandeling in het bos des Loges

Precies 1 jaar geleden publiceerde ik het artikel 3 wandelingen van minder dan 5 km in Crupet . Wie had op dat moment kunnen vermoeden, dat we 3 maanden later onze eerste lockdown zouden meemaken. Tijdens deze periode was nu juist deze activiteit de enige toegestane en enorm beoefend door vele mensen. Het heeft ons de kans gegeven om andere wandelingen tussen 5 en 10 km te testen en een top 3 samen te stellen.

Zoals u weet is wandelen een van mijn favoriete bezigheden en dus hadden de wandelingen tijdens de lockdown bijna een therapeutisch effect. Het liet me toe om wat frisse lucht op te snuiven, om mijn batterijen op te laden en om alles los te laten. En volgens mij hebben vele mensen hetzelfde gedaan.

Persoonlijk is mij dit opgevallen door het aantal mensen dat in het dorp, het bos en in de omgeving wandelden, maar ook door de vele mensen die mijn blogartikel hebben geraadpleegd.

Bijgevolg, ben ik blij dat mijn vorig artikel, waarin ik 3 korte wandelingen vanuit crupet uitlegde, nuttig was en een aantal mensen onze mooie streek liet (her)ontdekken.
En het is vanwege de grote belangstelling voor dit artikel, dat ik besloten heb, om een top 3 samen te stellen van wandelingen tussen 5 en 10 km.

1. Wandeling tussen 5 en 10 km : In de bossen en valleien rond Crupet

We begonnen deze wandeling vanaf La Maison du Meunier. Volgens mijn stappenteller bedraagt ze 7,9 km en was de verstreken tijd iets minder dan 2 uur. Ze loopt voornamelijk door velden en weiden, zoals u op de onderstaande kaart kunt zien. We wandelden samen met mijn kinderen van 5 en 9 jaar oud.

kaart bois et vallons de Crupet

Tijdens deze wandeling zult u niet veel gebouwen en monumenten ontdekken, maar eerder uitgestrektheid en horizonten op het platteland van de Condroz.

De wandeling begint met een mooie afdaling naar de site van Vivaqua, aan de voet van het dorp, en gaat dan verder via een mooie heuvel in het bos. Wanneer u het bos verlaat, staat u midden in de velden. U gaat steeds rechtdoor tot op gegeven ogenblik u rechts kan nemen (op het punt van de driehoek bovenaan de kaart). Als u dit pad hebt genomen, gaat u tot het kruispunt met de Rue Houémont. Vanaf daar wordt het moeilijker, want u zal naar Jassogne moeten ‘klimmen’. Maar de inspanning zal de moeite waard zijn!

weg naar het bos bois et vallons de Crupet
Weg naar het bos, vertrekkende van de site van Vivaqua

Dit gehucht ligt op +-270 meter boven de zeespiegel en van daaruit heeft u een prachtig uitzicht van meer dan 180 graden. U ziet ook de weg dat u al heeft afgelegd, namelijk iets minder dan 5 km. Dus u bent meer dan halverwege 😉. Na Jassogne heeft u natuurlijk een mooie afdaling naar de rue Insefy die u naar het dorp leidt.

uitzicht tijdens de wandeling bois et vallons
Uitzicht op het platteland van de Condroz
weg naar Jassogne
Weg naar het gehucht Jassogne

Waarom deze wandeling in mijn top 3?

Het is een wandeling die ik zeer regelmatig aanbeveel omdat ze niet te lang en niet te kort is en ook voor gezinnen toegankelijk is. Ik raad ze echter niet in alle seizoenen aan, gezien de blootstelling aan wind en zon. De bevoorrechte periodes zijn het voorjaar of de herfst. De wandelpaden zijn voornamelijk zandwegen en bij nat weer wordt alles snel erg modderig.

Persoonlijk heb ik deze wandeling al verschillende keren gedaan en wat ik vooral waardeer zijn de prachtige uitzichten op de Condroz. Maar om er ten volle van te genieten, denk ik dat het noodzakelijk is om goede weersomstandigheden te hebben. En voor wie geen goede oriëntatie heeft maak u geen zorgen, de route is bewegwijzerd en met zijn vele open uitzichten ziet u altijd Crupet in de verte.

Bij kleine kinderen raad ik de draagzak aan omdat deze route niet toegankelijk is met de kinderwagen. Voor mensen met beperkte mobiliteit raad ik deze wandeling af.

2. Wandeling tussen 5 en 10 km : Crupet – Bauche – Crupet (terugkeer via de loges)

U hoeft uw auto niet mee te nemen, want deze wandeling begint ook bij La Maison du Meunier. Volgens mijn stappenteller is ze 7,8 km lang en was de verstreken tijd ongeveer 1u40. Ik deed deze wandeling zonder kinderen.

Het is een zeer gevarieerde wandeling die door bossen, woonwijken en meer bucolische paden loopt, zoals u kunt zien op de onderstaande routebeschrijving. En als u liever een visueel overzicht hebt, vindt u hieronder ook de video die ik tijdens deze wandeling heb gemaakt.

wandelkaart Crupet- Bauche
wandeling Crupet -Bauche – Crupet

We verlaten het dorp in de richting van Yvoir, via de rue Pirauchamps. Daar heeft u de mogelijkheid om de prachtige kleine kapel van Saint-Roch te bewonderen. In de straat van Pirauchamps, op minder dan een kilometer afstand, gaat u linksaf het bos in en volgt u gewoon de borden van de wandeling P1.

Na ongeveer 1,5 km lopen verlaat u het bos via de weg naar Bauche. Helaas is het onmogelijk om deze weg te omzeilen. Gelukkig is het een relatief kort traject van 1 km.

Toegang tot het bos van de wandeling tussen 5 en 10 km, Crupet Bauche
Toegangsweg bos in Rue Pirauchamps

Wanneer u de brug van Bauche bereikt, moet u zich links naar de bovenliggende spoorlijn begeven. U hoeft zich geen zorgen te maken, het spoor is natuurlijk niet meer in gebruik.

U blijft het spoor volgen om vervolgens in een kleine straat, Allée de la pêcherie, terecht te komen . Aan het einde van deze straat gaat u linksaf en volgt u de borden naar Durnal.

U gaat opnieuw het bos in, maar deze keer loopt u langs de zuidkant van het bos. U blijft gewoon rechtdoor gaan. Op ongeveer 5,6 km, midden de heuvel, ligt er een ander pad rechts, maar u moet links blijven houden en de borden ‘Durnal’ niet meer volgen.

U hoeft enkel maar verder te klimmen naar het hoogste punt van 279m en dan bent u bij de wijk ‘les loges’ en daar verlaat u het bos. U bent nu terug in Crupet.

In het bos langs de noordkant, wandeling tussen 5 en 10 km.
In het bos van de Loges, langs de noordkant
In het bos langs de  zuidkant
In het bos van de Loges, langs de zuidkant

Waarom deze wandeling in mijn top 3?

Het is een wandeling die ik minder vaak aanbeveel. Toch heb ik ze al verschillende keren gedaan en ze bevalt me elke keer weer. Het hoogteverschil is vrij belangrijk en daarom is het een ietwat sportievere wandeling

Ik waardeer vooral de variatie en de iets meer bucolische kant. Anderzijds, aangezien ze grotendeels het bos doorkruist, zijn er minder uitzichten. Het voordeel is dat men ze tijdens alle seizoenen kan doen.

Bij jonge kinderen raad ik de draagzak aan omdat deze route niet toegankelijk is met een kinderwagen. Voor mensen met beperkte mobiliteit lijkt deze wandeling me niet haalbaar.

3. Wandeling tussen 5 en 10 km : Bauche – Crupet

Deze wandeling begint, in tegenstelling tot de andere 2, onmiddellijk vanuit Bauche. We hebben deze keuze gemaakt omdat we met onze kinderen wilden gaan wandelen. Het is echter heel goed mogelijk om te voet te vertrekken vanuit Crupet. In dit geval dient u ongeveer 3,5 km toe te voegen aan het aantal km dat ik hieronder aankondig. Volgens mijn stappenteller telt de wandeling bijna 7,9 km en was de verstreken tijd ongeveer 2 uur. Het is een wandeling die door velden, weiden en bossen loopt, maar ook over vrij drukke wegen, zoals u kunt zien op de route hieronder.

wandeling Bauche - Crupet (via Venatte)

We beginnen deze wandeling vanaf een kleine parkeerplaats en picknick halte bij de brug van Bauche (link naar de Bauchewandeling). Dit is dezelfde brug die ik in mijn vorige wandeling heb beschreven, behalve dat we hier rechts beginnen vanuit Crupet. Zoals eerder vermeld, kunt u de auto vermijden en onmiddellijk te voet vanuit Crupet vertrekken, via de hierboven beschreven wandeling (2) en dit tot aan de brug van Bauche (+- 3,5km). Daarna hoeft u alleen maar de onderstaande aanwijzingen te volgen.

Het eerste deel van deze wandeling is niet gemakkelijk omdat het meer dan 2 km steil omhoog gaat met op sommige plaatsen een helling van meer dan 20%. Maar het uitzicht dat u daarna heeft, op het platteland van Venatte en omgeving, is echt de moeite waard!

Panoramische zicht vanaf Venatte
Panoramisch zicht vanaf Venatte

Vervolgens gaat de wandeling door het bos en bevindt u zich in het staatsbos van Tricointe . U zult ook merken dat u op een bepaald ogenblik op oude kasseien loopt. Aangezien we de lokale geschiedenis van deze oude kasseien niet kennen, slaat onze verbeelding op hol en verzinnen we allerlei verhalen van koetsen, prinsen en prinsessen, ridders en anderen.

Na ongeveer 2,5 km lopen sinds aanvang , komt u bij een eerste weg, de rue du Centre à Mont, waar u rechts afslaat. De wandeling leidt u links door de weilanden voor ongeveer 500m. Nadien mondt het pad uit op de weg die Ivoy met Mont verbindt. Het is onmogelijk om deze straat te omzeilen, u bent verplicht om op deze te volgen. Dit deel van de wandeling, dat meer dan 1,5 km lang is, is onaangenaam. Het leek ons oneindig lang omdat het een lange rechte lijn is met alleen aan het begin een stoepgedeelte.

Zodra we deze weg konden verlaten, deden we dat. Dit betekende dat we de afgebakende weg (P1) hebben verlaten door op het niveau van de straat Haut le Bois rechtsaf te nemen. Opgelucht dat we deze beslissing hadden genomen. Hier zijn we weer op een rustige weg die verderop weer aansluit met het pad P1.

U komt op een gegeven moment voor een grote boerderij, de Coux boerderij, maak u geen zorgen, u moet er doorheen wandelen. Na de boerderij heeft u weer een heel mooi panoramisch uitzichtpunt met een oriëntatietafel. Daar hoeft u de aanwijzingen van de P1 te volgen en het pad tussen de weilanden te nemen. Het zal u naar Crupet leiden.

Chemin à Mont
Weg na rue du Centre te Mont
Chemin vers la ferme de Coux
Weg naar de boerderij de Coux

Waarom deze wandeling in mijn top 3?

Deze wandeling heb ik nog niet kunnen aanbevelen aangezien we deze slechts enkele maanden geleden hebben ontdekt. Het hoogteverschil bij aanvang is relatief zwaar en daarom is het een vrij sportieve wandeling. En de volledige lus, met start vanuit Crupet, bedraagt bijna 12 km. Indien men niet de volledige lus maakt, dan moet U wel zorgen dat u een oplossing heeft om uw wagen terug op te pikken aan het startpunt.

Ik heb echt genoten van het eerste en laatste deel van de wandeling. Ik wil echter wel waarschuwen voor het gedeelte van de weg tussen Mont en Ivoy. Wat mij betreft heeft het de sereniteit van het begin wat verpest.

Bij gebrek aan een alternatieve weg van Mont naar Crupet zou ik adviseren om in het staatsbos van Tricointe te blijven, een lus te maken in dit bos en naar Bauche te keren . Dit heeft ook als voordeel dat u zonder probleem terug aan het startpunt komt en zo uw wagen terug kan oppikken.

Bij jonge kinderen raad ik de draagzak aan omdat deze route niet toegankelijk is met de kinderwagen. Voor mensen met een beperkte mobiliteit raad ik deze wandeling af.

Nood aan bijkomende info betreffende een wandeling tussen 5 en 10 km in Crupet?

Ik hoop dat u via deze verschillende wandelingen, Crupet zal (her)ontdekken en dit met of zonder uw gezin. Wees echter zeer alert op de jachtkalender in de regio. Informeer altijd voordat u aan uw wandeling begint!

Aarzel niet om mij te contacteren mocht de ene of de andere route niet duidelijk genoeg zijn of indien u meer informatie wenst. Het is met groot genoegen dat ik u verder help.

Andere mogelijke activiteiten in de streek;

  • Veel andere langere wandelingen (kaart beschikbaar bij het toeristisch bureau)
  • Het educatieve bos van Courrière (7 km)
  • Le Chemin de Fer du Bocq (7km)
  • Bezoek aan de brouwerij Bocq in Purnode (10km)
  • De ruïnes van Poilvache in Yvoir (13km)

Wenst u andere ideeën voor uw uitstappen? Schrijf je nu in op mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot ziens voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline