3 Wandelingen van minder dan 5 km in Crupet.

Temps de lecture/ Leestijd: 6 min.

GR in crupet

Zoals u misschien weet, hou ik van de vele wandelingen in Crupet en omgeving. Wandelen en genieten van de buitenlucht staat voor mij synoniem met ontspanning en welzijn. Ik hou van de natuur tijdens elk seizoen en onze regio is ook bijzonder geschikt om te wandelen.

In Crupet hebben we het geluk dat we veel bewegwijzerde wandelingen hebben. Ook juist naast La Maison du Meunier vindt men de GR 575 . (Grande Randonnée)

Het is natuurlijk mogelijk om uw eigen route te maken, maar met de kinderen geven we de voorkeur aan bewegwijzerde wandelingen.

Hoezeer ik ook van wandelingen hou, het is veel ingewikkelder om mijn kinderen te motiveren. Het is vaak nodig om een bijkomende dimensie aan de wandeling te geven en vooral te beloven dat het niet te lang zal duren 😊 Zelfs al kunnen ze vandaag al 7 tot 8 kilometer kunnen lopen.

En zo heb ik dankzij met hen te gaan wandelen een kleine lijst gemaakt van makkelijke, geluste wandelingen van minder dan 5 km vanaf Crupet, die men met of zonder kinderen kan doen.

1. Wandeling in het centrum van het dorp Crupet

Volgens mijn stappenteller komt deze wandeling overeen met 2,5 km en duurt ze 35 min. Het geeft u de mogelijkheid om in minder dan een uur rond het dorp te lopen en de essentiële elementen van het dorp te zien. U vindt hieronder de afgelegde route.

routebeschrijving centrum Crupet

Het toeristisch bureau kan u ook een korte beschrijving van deze wandeling geven. Mijn route is min of meer dezelfde. Wij begonnen de tocht door te vertrekken in de richting van de grot. En ja, het is altijd een verplichte passage voor mijn kinderen 😊 Daarna gingen we naar het uitzichtpunt gelegen op het einde van de gemeentelijke parking.

Tijdens deze wandeling ziet u natuurlijk de Donjon van Crupet, de oude molen l’Honneux (Hôtel des Ramiers), de oude oliemolen (waterwiel) rue du Comte, de kapel Saint-Roch, het balspelplein (= balpelote, een zeer populaire sport in de regio), oude scholen voor het plein, typische (tricellulaire) huizen in rue Haute en andere typische huizen met allerlei materialen, rue de Messe. Deze lus eindigt bij de kerk van Saint-Martin en zijn majestueuze lindeboom.

donjon van crupet
typische huizen in crupet
de kerk van Saint Martin te Crupet

Waarom beveel ik deze wandeling aan?

Dit is een kleine wandeling, die ik zeer regelmatig aan de gasten aanbeveel en persoonlijk ook regelmatig maak wanneer mijn tijd beperkt is.
Het voordeel van deze tour, is dat hij volledig op de weg ligt en dus gemakkelijk toegankelijk is voor mensen met een beperkte mobiliteit en kinderwagens. Een nadeel is echter het feit dat men geconfronteerd wordt met auto’s, vooral, omdat er geen voetgangerspad is.

2. Wandeling naar le Sacré Coeur van Crupet.

Volgens mijn stappenteller komt deze wandeling overeen met 3,5 km en duurt ze 46min. Het stelt u in staat om in minder dan een uur het bezoek aan de Sacré Coeur, een prachtig uitzichtpunt gelegen tegenover het dorp, en het centrum van het dorp te combineren. U vindt hieronder de afgelegde route.

bewegwijzerde route naar de sacre coeur

Zoals u op de kaart kunt zien, hebben we eerst een kleine omweg gemaakt naar de rue Insefy. Via deze weg vermijden we het verkeer van Rue Haute, omdat we het hart van het dorp verlaten. Dan bereiken we via rue Basse, het pad dat naar de Sacré-Coeur leidt. Aangezien er een aanwijzing is, is het normaliter onmogelijk om zich te vergissen. Het pad is vrij steil, vooral in het begin, waar het 30% bereikt. Maar dit is niet onoverkomelijk, want we hebben het al meerdere keren met de kinderen gedaan. Van daaruit heeft u een uniek uitzicht op het dorp. U vindt er ook een monument opgericht door de pastoor Gerard (de bouwer van de grot van Crupet).

Als u weer beneden bent, kunt u rechts teruggaan naar rue Basse en dan rue du Comte.

De terugkeer naar La Maison du Meunier gebeurt via rue Haute of via rue de Dessus, die evenwijdig loopt met rue Haute. Ook hier is het voordeel dat er via rue de Dessus, minder verkeer is.

het pad naar de sacré coeur
het monument van de sacré coeur
het uitzicht vanaf de sacre coeur

Waarom beveel ik deze wandeling aan?

Het is een kleine wandeling die ik iets minder vaak aanbeveel omdat het deel van le Sacré Coeur voor bepaalde mensen soms minder gemakkelijk is. Persoonlijk vind ik deze wandeling vooral interessant in de herfst of winter wanneer de bomen hun bladeren hebben verloren. Dan is het uitzicht het duidelijkst en is het dorp het meest zichtbaar.
Persoonlijk doe ik deze wandeling minder vaak, maar ik waardeer ze echt voor het uitzicht op het Crupet. Ik hou ook van de klim naar de Sacré Coeur. Bovendien waardeer ik deze route vooral voor de afwisseling tussen de paden en de weg.
Bij jonge kinderen raad ik de draagzak aan omdat deze wandeling niet toegankelijk is met de kinderwagen. Voor mensen met een beperkte mobiliteit lijkt mij het gedeelte van de route van het Heilig Hart moeilijk te doen.

3. Wandeling naar Durnal en terugkeer naar Crupet via de GR.

Volgens dezelfde stappenteller komt deze wandeling overeen met 4,4 km en duurt 1u 09min. Deze wandeling is dus de langste van de 3 voorgestelde wandelingen, maar is nog steeds zeer toegankelijk voor kinderen. Ze is zeer verschillend daar men bijna uitsluitend door het bos naar het naburige dorp Durnal kan gaan. U vindt hieronder de afgelegde route.

bewegwijzerde route naar durnal

Voor deze wandeling gingen we via rue Saint-Joseph naar rue Insefy. Het is ook mogelijk om het kleine pad van Insefy, dat bijna direct naast La Maison du Meunier begint, te nemen om zich bij dezelfde weg aan te sluiten.

Op de rue Insefy neemt men aan de rechterkant een pad , tussen twee weilanden in, dat u het bos in leidt. Het pad is ook aangegeven. Het is nu de bewegwijzerde wandeling P13C. Routebeschrijving ook verkrijgbaar bij de toeristische dienst in Crupet.

De tocht door het bos komt overeen met ongeveer 1 km. Het is niet erg lang, maar het is moeilijk, omdat het bergopwaarts is! Het dorp Durnal ligt op de heuvelrug en domineert Crupet.

Bij de uitgang van het bos zijn we weer op de weg en gaan we naar rechts gedurende ongeveer 800 meter. Dan moeten we weer een pad nemen aan de rechterkant, tussen 2 weiden.
Vanaf daar zijn gedurende 1,2 km uitsluitend op het pad totdat we terugkeren naar La Maison du Meunier, met uitzondering van de laatste 100 meter.

het plukken van bramen
op het pad door het bos
zicht op de kerk van crupet vanaf de GR

Waarom beveel ik deze wandeling aan?

Dit is een kleine wandeling die ik zelden aanbeveel en ik kan eerlijk gezegd niet zeggen waarom, want uiteindelijk is het een hele mooie wandeling. De enige reden dat ik me kan voorstellen is dat gasten die graag in het bos wandelen vaak gewend zijn om te gaan wandelen. Dikwijls is deze wandeling niet geschikt, omdat ze te kort is.
Als men echter weinig tijd heeft en men echt in het bos wilt zijn, dan raad ik deze wandeling echt aan, vooral in de zomer, omdat men dan bramen kan plukken. Opgelet, enkel de bramen in de hoogte moeten worden gegeten. De lager gelegen bessen kunnen door sommige wilde dieren besmet zijn.
Natuurlijk is deze wandeling alleen toegankelijk voor mensen zonder mobiliteitsproblemen. Bij kinderen is een draagzak nodig.
Een ander zeer belangrijk punt is om rekening te houden met het jachtseizoen. Deze informatie is ook beschikbaar bij de toeristische dienst.

Nood aan bijkomende info betreffende een wandeling in Crupet?

Ik hoop dat u via deze verschillende wandelingen, Crupet zal (her)ontdekken en dit met of zonder uw gezin.
Aarzel niet om mij te contacteren mocht de ene of de andere route niet duidelijk genoeg zijn of indien u meer informatie wenst. Het is met groot genoegen dat ik uw verzoek zal beantwoorden.

Andere mogelijke activiteiten in de streek;

  • Veel andere langere wandelingen (kaart beschikbaar bij het toeristisch bureau)
  • Het educatieve bos van Courrière (7 km)
  • Le Chemin de Fer du Bocq (7km)
  • Bezoek aan de brouwerij Bocq in Purnode (10km)
  • De ruïnes van Poilvache in Yvoir (13km)

Wilt u andere ideeën voor uitstapjes ontdekken? Schrijf u nu in op mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot ziens voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline