Mijn 5 favoriete adressen om een dessert te eten in Namen, met of zonder kinderen.

Temps de lecture/ Leestijd: 5 min.
chez miss Miaouw met Theo

Het komt zelden voor dat ik een dessert neem in een restaurant of na een maaltijd thuis. Maar ik kan echt genieten van een koffiepauze als we in Namen zijn, op minder dan 20 minuten van La Maison du Meunier.
Met een koffiepauze bedoel ik dus een thee- of koffiepauze die vaak gepaard gaat met een zoetigheid tijdens een middagwandeling in de stad. In de winter heb ik een voorkeur voor een eenvoudige suikerpannenkoek of een stuk taart. In de zomer geef ik de voorkeur aan een ijsje en meer bepaald aan een goede dame blanche, maar altijd zonder slagroom 😊
Sinds we bijna 8 jaar in de regio wonen hebben we al heel wat koffiepauzes genomen en dit zijn de 5 adressen waar ik de voorkeur aan geef.

1. La Maison des Desserts

Dit is een must, gelegen in de rue Haute Marcelle in de voetgangerszone in het centrum van Namen. Je komt binnen via de bakkerswinkel om naar het restaurantgedeelte aan de achterkant te gaan. De allereerste keer was ik nogal onder de indruk van de grootte van de plek. Van buitenaf lijkt de gevel niet zo groot, maar eenmaal binnen besef je dat er verschillende ruimtes zijn, waaronder een zeer groot overdekt terras. Het mooie is dat in de zomer het dak bijna volledig kan worden geopend.

la maison des desserts te namen

Voor de smaakpapillen is er een enorme keuze. Men kan er ontbijten, lunchen of een lekker dessert eten in de namiddag.
Men vindt er pannenkoeken, wafels, ijs en natuurlijk het gebak van de toonbank, dat aan tafel kan worden genuttigd.

Je hebt echter wel een beetje geluk nodig, want het is er vaak druk. Maar gelukkig is de ruimte groot en wat ons betreft hebben we altijd een tafel kunnen krijgen.

Wat ik vooral leuk vind aan La Maison des Desserts is het aanbod, de versheid van de producten, de service en natuurlijk het overdekte terras.

2. Le Tea-Time Café.

Een ander adres in de voetgangerszone van het centrum van Namen is Tea-time Café. Hier is het erg klein en je hebt dubbel zoveel geluk nodig om een kleine tafel te vinden. Dit is het eerste adres dat we ontdekten toen we voor het eerst naar Namen kwamen. En we zijn echt dol op de plek.

tea-time café te Namen

In de zomer is er ook een mooi terras. Deze bevindt zich echter in de voetgangersstraat en in het midden van de zomer kun je gestoord worden door de zon als je niet graag in de zon eet. Dit is het geval voor Luc 😊
Het is eerder een tearoom met de mogelijkheid om te lunchen of een dessert te eten.

Wat de desserts betreft, vindt men ook wafels, pannenkoeken en enkele taarten. De keuze is natuurlijk beperkter.

Ik waardeer dit adres om zijn ligging en het sobere decor, dat me een beetje doet denken aan de kust. Persoonlijk ben ik nooit teleurgesteld geweest in de gerechten, maar in de zomer kan de bediening soms traag zijn.

3. Le Caféo

Het is de brasserie van de bioscoop le Caméo, gelegen in de rue des Carmes. Ik hou van deze bioscoop en zijn uitzonderlijke architecturale art-deco stijl. De opening van de brasserie vond ongeveer 3 jaar geleden plaats.

de Caféo te Namen

Het is er gezellig en er hangt een vrij culturele sfeer. Men dient zich voor de dienst, zelf naar de bar te begeven. Er wordt dus een medewerking vanwege de klanten gevraagd.

Wat mij betreft is het vooral de verplichte zoete stop als ik met mijn 2 jongens naar de bioscoop ga. Ze gaan er graag heen. Ze houden vooral van een cécémel met wafeltjes. In Caféo maken ze er een erezaak van om regionale en biologische producten te promoten. Daarom zijn veel van de producten die ze aanbieden afkomstig van de “paysans artisans“, een coöperatie van Naamse producenten.

De keuze is natuurlijk vrij beperkt en er worden geen wafels of pannenkoeken ter plaatse gemaakt. Men vindt er eerder taarten of ijs.

Ik heb dit adres weerhouden omdat ik de meer culturele kant van de plaats, de uitzonderlijke architecturale omgeving en de vriendelijkheid van het personeel leuk vind. Mijn pauze hier is echter steeds gelinkt aan een bezoek aan de bioscoop.

4. Chez Miss Miaouw

Dit adres, rue des Brasseurs, heb ik onlangs ontdekt op speciaal verzoek van mijn oudste zoon Theo. Dus de grote bijzonderheid van de plaats zijn de katten die er vrij rondlopen. Men noemt het trouwens ook wel de kattenbar. Men is natuurlijk beter niet allergisch!

de kattenbar chez miss Miaouw

Het idee is dat de katten hier koning zijn en dat ze je in hun territorium accepteren. Dus je kunt ze aaien en verwennen terwijl je geniet van een dessert. Natuurlijk houden sommige katten van zoetigheid en nodigen ze zichzelf uit aan uw tafel.

De meeste van deze diertjes worden uitgeleend door de vereniging “poils et moustaches” en kunnen geadopteerd worden.

De gebakjes zijn huisgemaakt.

Ik aarzelde om dit adres op te nemen omdat ik persoonlijk de aanwezigheid van katten op de tafels niet echt waardeerde. Nochtans ben ik een grote kattenliefhebber en hebben we sindsdien ook zelf een katje.

Ik raad het adres eerder aan voor het unieke concept in Namen en niet zozeer voor de zoetigheden. De plaats is ook wel de moeite waard voor zijn inrichting die uitsluitend gebaseerd is op tweedehands spullen. Het idee dat je ook een bepaalde kat kunt leren kennen bij het overwegen van een adoptie bevalt me ook. Bovendien hebben veel katten via deze tearoom al een nieuw thuis gevonden. Bericht aan de kattenliefhebbers!

5. Fleur de lait

ijssalon fleur de lait te wepion

Hier is nog een adres dat ik erg leuk vind maar dat iets buiten het centrum van Namen ligt. Deze artisanale ijssalon ligt in Wépion, aan de oever van de Maas. Zijn specialiteit is ijs, zonder kunstmatige kleur- of smaakstoffen.

Het is echter ook mogelijk om daar te eten voor de lunch als u dat wilt.
Maar wat mij betreft zijn het vooral de desserts die ik waardeer.

Het interieur is niet erg groot en vaak nemen mensen een ijsje aan de balie en gaan ze een wandeling maken langs de Maas.
Maar als je lekker wil genieten dan is er ruimschoots de mogelijk om jezelf te trakteren op een ijsje, een pannenkoek of een wafel. Gezien de grote verscheidenheid van het aanbod is het zelfs moeilijk om een keuze te maken.

U zult het dus begrepen hebben, ik hou van dit adres voor de kwaliteit en de ambachtelijke kant van de producten, de keuze van de desserts en natuurlijk de locatie. Bij mooi weer geeft een wandeling langs de Maas met een goed ijshoorntje u een vakantiegevoel. Het enige nadeel is dat “La Fleur de lait” het slachtoffer is van zijn eigen succes en je zult geduld moeten hebben omdat er vaak veel mensen zijn, vooral als de zon schijnt.

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline