scene de la grotte de Crupet

De legende van de grot van Crupet.

Temps de lecture/ Leestijd: 3 min.
De grot van Crupet gezien vanaf de esplanade

Als ik  het over mij dorp heb, dan weten veel mensen dat er in Crupet een grot is, maar slechts weinigen zijn er daadwerkelijk geweest. En nog minder weten de reden van haar bestaan.

We hebben echt geluk, want wij, inwoners van La Maison du Meunier, wonen echt naast de grot. Zo kunnen we er naartoe wanneer we maar willen en zoveel als we willen 😊.

En van zodra we familie of vrienden hebben die de grot nog niet hebben bezocht, gaan we graag met hen mee.

De reacties zijn vaak heel gelijkaardig; van verbazing, nieuwsgierigheid tot de verrassing van het vinden van zo’n gigantisch ‘gebouw’ in zo’n klein dorp.

Hoewel er geen wonder kan worden toegeschreven aan de grot van Crupet, heeft ze een internationale aantrekkingskracht. En dit is geen grap. Toeristenbussen van buitenlandse afkomst komen regelmatig naar deze grot, die gewijd is aan de heilige Antonius van Padua.

Een afleiding voor de bewoners.

Vader Gerard was de pastoor die de grot van Crupet bouwde, ook wel de Duivelsgrot genoemd.

De bouw begon in 1900 en werd voltooid in 1903. En de bouwers waren de bewoners van Crupet. Ze bouwden het tijdens hun vrije tijd op zondag en bijna elke zondag gedurende meer dan 3 jaar. We mogen wel degelijk stellen dat ze bewonderenswaardig en super dapper waren. Er is een legende die zegt dat de priester niet heeft geaarzeld om af en toe een druppeltje aan te bieden om hen aan te moedigen.

Volgens sommige geschriften had de priester het idee om deze grot te bouwen zodat de bewoners niet te ver van de goddelijke gedachte zouden afdwalen. Het was ook de tijd waarin het socialisme en liberalisme zich ontwikkelden. Daarna was het nodig om het geloof van de inwoners rond een vrome bezetting nieuw leven in te blazen.

Rondleiding door de grot van Crupet.

Video enkel beschikbaar in het Frans.

7 belangrijke cijfers omtrent de Duivelsgrot.

 • bouwperiode meer dan 3 jaar
 • 30 ton cement
 • 300 ton rotsstenen
 • 700 kg voor het standbeeld van de duivel
 • 3 niveaus, niveau 0 aan de kant van de esplanade, niveau 1 aan de kant van het kerkhof en niveau 2 toegankelijk vanaf de voor- en achterkant van de grot.
 • 10.000 bezoekers per jaar
 • Een schatting van de kosten geeft een totaal van meer dan 700.000 € (= 25.000 frank van de tijd 1900-1909)

De niet te missen bezienswaardigheid, die ik aanbeveel als u naar Crupet komt.

De grot van Crupet of de grot van de duivel is niet wat ik zou noemen een mooie grot, maar het heeft de gave om te intrigeren en onze nieuwsgierigheid te wekken.  Ik raad u aan om er te stoppen als u naar Crupet komt om de volgende redenen:

 • Het nogal kitscherige en unieke karakter van de grot
 • De duivel aan de achterkant van de grot
 • 4 scènes in de grot
 • De ligging van de grot in het centrum van het dorp
 • De religieuze en vrome kant voor gelovigen

Maar wat mij betreft zijn er 2 aandachtspunten die niet mogen worden verwaarloosd;

1.            Bij regen of nat weer zijn de trappen achteraan  de grot erg glad. Maar er is een soort trapleuning  geïnstalleerd die u moet helpen om toegang te krijgen tot niveau 1 van de grot.

2.            De grot is vrij indrukwekkend, vooral met jonge kinderen. Ze zouden erg bang kunnen zijn door de verschillende imposante standbeelden. 

Het is een mini-bezoek dat ik u met familie, met zijn tweeën of met vrienden aanbeveel. Het is duidelijk dat de grot van Crupet helaas ontoegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit en kinderwagens. Honden zijn echter wel toegestaan. Er is een gratis parkeerplaats ter plaatse, vlak voor de grot achter de tavern-restaurant Le Pachis. Vanaf deze parkeerplaats heeft u ook een prachtig uitzicht op de Donjon van Crupet.  Als u een drankje of een hapje wilt drinken of eten, hoeft u alleen maar de straat over te steken om de Pachis te vinden. Dit bezoek duurt 15 minuten maximaal een half uur. Het maakt eerder deel uit van een bezoek aan Crupet en omgeving. 

Meer praktische informatie nodig?

De grot is natuurlijk het hele jaar door dagelijks toegankelijk. De toegang is gratis.  Ze bevindt zich naast de toeristische dienst , die u kan informeren over andere activiteiten en bezoeken in de regio.

Andere mogelijke bezoeken in Crupet en omstreken;

 • Sint-Maartenskerk in Crupet
 • De Donjon van Crupet
 • Het heilige hart van Crupet, met een panoramisch uitzicht op Crupet.
 • De kapel van Saint-Roch in Crupet
 • De +-4km wandeling vanaf het centrum van Crupet
 • Vele andere wandelingen (kaarten verkrijgbaar bij de toeristische dienst)
 • Het didactische bos van Courrière (7 km)

Als u andere ideeën voor uitstapjes wilt ontdekken, schrijf u dan zo snel mogelijk in op mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot ziens voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline