7 redenen om de grot La Merveilleuse in Dinant te bezoeken!

Temps de lecture/ Leestijd: 6 min.
de grot la merveilleuse

De herfst rijmt met prachtige natuur en wandelingen in de bossen. Maar dit seizoen gaat ook gepaard met een laag toeristisch seizoen en veel gesloten trekpleisters.
Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn als u iets anders wilt doen dan een natuurwandeling.
Nu we al meer dan 7 jaar in de regio wonen, hebben we nooit de tijd genomen om de grot La Merveilleuse in Dinant te bezoeken, die zich op 20 minuten van la Maison du Meunier bevindt.
En het is dan ook op een zondag in november dat we, in samenspraak met onze kinderen, naar Dinant gaan om de grot La Merveilleuse te bezoeken.
Mijn oudste zoon, Theo, is erg opgewonden en wil graag gaan.
In overleg met hem zijn hier de 7 redenen waarom het bezoek aan de grot La Merveilleuse echt een bezoek waard is;

1. De schoonheid van de site

Het is geen toeval dat de grot La Merveilleuse heet. Deze naam werd haar gegeven vanwege haar buitengewone zuiverheid en haar onvergelijkbaar witte afzettingen.
Deze grot is beroemd om zijn natuurlijke decoratie, mysterieuze put en schuine stalactiet.
Zoals alle grotten zijn er veel stalactieten, stalagmieten, draperieën en watervallen. Ook als we het over draperieën hebben, hebben we het over stalactieten die zich lateraal ontwikkelen. Voor watervallen vormen ze zich als stalactieten. Behalve dat de formatie niet aan het plafond wordt gedaan, maar aan de wanden van de grot. Vanaf dat moment tekenen ze als watervallen in de steen.

de buitengewone zuiverheid van een stalagmiet in de grot la merveilleuse
Stalactieten en stalagmieten in de gort la merveilleuse

2. Rondleiding onder leiding van een humoristische en meertalige gids

Eerst gaan we naar de receptie om onze toegangskaartjes te halen. De prijs van het ticket per volwassene is 9€ en per kind van 3 jaar 6€. Deze prijs is inclusief toegang en een rondleiding van ongeveer 50 minuten.
We kennen de bezoektijden, namelijk elk uur, en hebben gekozen voor het bezoek van 14.00 uur.
Er zijn al enkele mensen aanwezig voor hetzelfde bezoek. Net als in Furfooz Park beseffen we dat de meeste mensen buitenlanders zijn. Het is echt verrassend en het bevestigt ons in onze keuze van de excursie.

Loket van de grot la merveilleuse

De gids is op tijd. Hij eindigt het ene bezoek om het andere met ons te beginnen.
Het bezoek begint met een klim naar de ingang van de grot die iets hoger ligt. De gids laat ons onmiddellijk van zijn humor proeven. Hij verdeelt de groep in een Franstalige groep en een Engelstalige groep. Onze Franstalige groep is in de minderheid.
Ik waardeer de manier waarop hij de dingen doet, hij neemt namelijk elke groep om de beurt. Dit heeft het voordeel dat men niet naar de uitleg in elke taal hoeft te luisteren. We hebben geluk, want hij begint met de Franstalige groep. Na elk commentaar kunnen we verder gaan in de grot La Merveilleuse. Hij waarschuwt ons echter altijd voor mogelijke gevaren. Bovendien voegt hij eraan toe dat hij vaak de helft van zijn groep verliest aan het einde van zijn bezoek 😊 Zijn uitleg is speelser dan wetenschappelijk, maar dit is voor ons geen probleem aangezien we met onze 2 kinderen zijn.

een stalagmiet

3. Goed aangeduide en onderhouden wandeling

We vernemen dat de grot, die privé-eigendom is, in 1904 werd ontdekt. De buitenkant van de site is niet erg goed aangelegd, ondanks de aanwezigheid van een parkeerplaats. Binnen in de grot, is dit echter wel het geval. Er zijn trappen en trapleuningen gedurende de hele tour. Het geheel is ook goed verlicht. Op verschillende plaatsen is echter waakzaamheid geboden met betrekking tot het hoofd, omdat het plafond zeer laag is. Ondanks de vochtigheid op de grond is het niet erg glad. Uiteraard is de grot alleen toegankelijk is voor mensen zonder mobiliteits- of gezichtsproblemen.

de grote zaal van la merveilleuse

4. De ontdekking van andere exotische dieren

En ja, we hadden de kans om verschillende exotische dieren te zien. Natuurlijk heb ik niet gezegd dat we ze in levenden lijve hebben gezien 😊 Nee, laten we zeggen dat het dieren zijn die op natuurlijke manier in steen zijn gehouwen. Met behulp van onze verbeelding konden we olifanten, apen en kippen identificeren. We ontdekten ook andere curiosa, iets duisterder, zoals een schedel, een heksenhand en een babyhoofdje.
Deze laatste ontdekkingen hebben mijn kinderen natuurlijk een beetje gestoord. Vooral toen de gids uitlegde dat de heksenhand naar beneden kwam toen de kinderen die niet zo goed waren geweest langskwamen. Plotseling was mijn kleine Harold erg bezorgd 😊 Bij verschillende gelegenheden moest ik mijn kinderen geruststellen en hen uitleggen dat de gids graag grappen maakte.

een waterval in de grot la merveilleuse

5. Het hele jaar geopend

Een andere reden waarom het interessant is om deze grot te bezoeken zijn de openingstijden. De grot is een van de toeristische trekpleisters die het hele jaar door geopend is. Dit is niet te onderschatten, zeker niet als je in de wintermaanden een beetje wilt bezoeken.
Het uurrooster is beperkter van november tot maart, maar biedt toch de mogelijkheid van een weekendbezoek. Bovendien heeft de grot het voordeel, in de zomer dat ze ons afkoelt en in de winter dat ze ons opwarmt. De grot heeft inderdaad het hele jaar door een min of meer constante temperatuur, ongeveer een tiental graden.

6. Toegankelijk met het openbaar vervoer

In tegenstelling tot andere natuurgebieden biedt deze site het voordeel dat ze toegankelijk is met het openbaar vervoer. De site ligt op precies 10 minuten lopen van het station van Dinant. Hier kunt u ofwel met de trein rechtstreeks vanuit een ander station aankomen, ofwel met de bus, want daar stoppen ook veel TEC-bussen.
Dit lijkt me belangrijk om te onderstrepen. Helaas is het in de regio vaak nodig om met de auto te reizen of om zeer geduldig te zijn om uw bestemming te bereiken. Persoonlijk reden we er met de auto naartoe…

7. Nabijheid van de stad Dinant

Aangezien dit bezoek vrij kort is, is het heel goed mogelijk om het te associëren met een bezoek aan Dinant. Het duurt precies 11 minuten om aan de voet van de collegiale kerk van Notre-Dame van Dinant en de citadel van Dinant te komen. Maison Leffe ligt ook op de weg naar het stadscentrum.
Bovendien is het mogelijk om een combiticket te kopen dat de mogelijkheid biedt om een bezoek aan de grot te combineren met een riviercruise op de Maas.

Een leuk klein familie-uitje om aan te bevelen.

Ik heb genoten van onze familie-uitstap naar de grot La Merveilleuse om de volgende redenen:

 • De schoonheid van de grot, ook al is het niet een van de mooiste grotten die ik ooit heb gezien
 • Het feit dat het een natuurlijke site is
 • De duur van het bezoek, d.w.z. 50 minuten.
 • De rondleiding speciaal voor het leuke aspect van de gids die zijn goede humeur en kennis overbrengt.
 • Gratis parking ter plaatse beschikbaar

Er zijn echter twee aandachtspunten die niet mogen worden verwaarloosd;

 1. De wandeling is relatief kort, maar alleen toegankelijk voor mensen zonder mobiliteits- of gezichtsproblemen.
 2. Bezoeken worden op specifieke tijdstippen afgelegd dat betekent elk uur. Ik raad u daarom aan hiermee rekening te houden bij het organiseren van uw bezoek om wachttijden te voorkomen.

Dit is een excursie die ik voornamelijk aan families aanbeveel. Het is duidelijk dat de grot helaas niet toegankelijk is voor mensen met een beperkte mobiliteit en kinderwagens. Honden zijn echter wel toegestaan. Er is gratis parkeergelegenheid op het terrein, die groot genoeg is om alle bezoekers te ontvangen. Ter plaatse lijkt er ook een cafetaria te zijn, maar aan de buitenkant was die niet erg aantrekkelijk. Ik raad u liever aan om naar de onlangs opgeknapte croisette langs de Maas in Dinant te gaan. Dit kleine uitstapje duurt maximaal 1 uur.

Meer praktische informatie nodig?

Momenteel heeft de grot geen website meer, maar u kunt wat informatie vinden op de website van la vallée de la Meuse.

Andere mogelijke bezoeken aan Dinant en omstreken

 • La Maison Leffe (750 m)
 • De citadel van Dinant (900 m)
 • Collegiale kerk Notre-Dame de Dinant (900 m)
 • Huis Adolphe Sax (1 km)
 • Kasteel Freyr (7 km)
 • Kasteel van Vêves (10 km)

Als u andere ideeën voor escapades wilt ontdekken, schrijf u dan zo snel mogelijk in op mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot ziens voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline