Het park van Furfooz, een prachtig natuurgebied, voor groot en klein !

Temps de lecture/ Leestijd: 7 min.
de grotten van het natuurgebied furfooz

Aangezien we deze zomer besloten hebben om niet naar het buitenland te gaan, spelen we toerist in ons eigen land en meerbepaald onze regio 😊 Want we moeten toegeven dat we nog veel plaatsen en sites moeten ontdekken. We zijn omringd door pareltjes maar nemen zelden de tijd om ze echt te bezoeken. Maar vandaag is het de perfecte dag om met het gezin een wandeling te maken in het park van Furfooz, een prachtig natuurgebied gelegen in de vallei van de Lesse tussen Houyet en Dinant, en op ongeveer 20 minuten van La Maison du Meunier.

We hebben deze locatie gekozen om de volgende redenen:

 • lengte van de wandeling, ongeveer 4 km.
 • diversiteit van het park op het gebied van archeologie, natuur en geologie
 • nabijheid van andere interessante plaatsen, het kasteel van Vêves, de citadel van Dinant, enz…..
 • aanwezigheid, halfweg,  van la Flobette, een cafetaria.  
 • schappelijke prijs en de mogelijkheid van een gecombineerd promotieticket met andere sites in de omgeving. 

De ingang, de receptie , een tijdloze bucolische hut.

Zoals gewoonlijk motiveer ik mijn gezin om  het park van Furfooz, een natuurgebied, waarvan ik alleen de naam ken, te ontdekken . Het is een site waar ik nog nooit eerder over gehoord heb.

Nochtans wens ik al geruime tijd deze uitstap te doen , maar zoals altijd moeten we ons organiseren en de tijd en motivatie vinden om erheen te gaan.

Ik weet niet weet waaraan ik mij moet verwachten. Het zal dus een verrassing zijn voor iedereen 😉.

Wanneer we ter plaatse aankomen, iets na de openingstijd van 10 uur, staan er al enkele auto’s op de parking. Ik merk onmiddellijk dat er een aantal auto’s met buitenlandse kentekens zijn.  En dan begin ik te denken dat het waarschijnlijk toch de moeite waard moet zijn.

Bij de ingang van het terrein bevindt zich de receptie, een soort hut.

Deze doet me denken aan de hutten zoals we ze zagen tijdens onze reis door de jungle van Costa Rica. Ja, ik weet dat ik soms veel verbeelding heb, maar op het eerste gezicht deed het me denken aan deze reis. Ongetwijfeld door de aanwezigheid van loofbomen, het alomtegenwoordige groen en de bucolische staat van de plaats.

Wij betalen de toegangsprijs voor het park van Furfooz, natuurgebied, die 10€ bedraagt voor ons vieren. De prijs per volwassene is 4€. Voor de kinderen betalen wij 1€ per kind.

De receptie van het park Furfooz

De Romeinse thermale baden, verwarmd door een systeem van hypocaustum.

We beklimmen enkele trappen en komen meteen aan bij de Romeinse baden. Deze werden volledig herbouwd in 1958.

In de buurt van het kleine gebouw staat een bord met uitleg over de thermale baden en het systeem van hypocaustum .

uitleg romeinse baden van het park furfooz

De hypocaustum is geen eenvoudige boiler, maar een stralende centrale verwarming. Dit vloerverwarmingssysteem bestaat uit twee wanden waartussen warme lucht circuleert.

We vervolgen onze wandeling om het plateau te bereiken waar de ruïnes van de Romeinse en middeleeuwse vesting zich bevinden. Voor sommige dingen kan ik veel fantasie hebben, maar hier heb ik moeite om me de grootte van de vesting voor te stellen.

ruïnes van de romeinse et middeleeuwse vesting te furfooz

We gaan richting de rand van het plateau en ontdekken het prachtige uitzichtpunt met de Lesse onderaan. Ik ben verbaasd over de hoogte die we hebben bereikt.

panoramisch uitzichtpunt op de lesse

“le trou du grand duc ” een ansichtkaart waardig.

Van daaruit lopen we naar het beroemde gat “le trou du grand duc”. Het is vaak dit beeld dat naar voren wordt gebracht als we het over het natuurgebied, het park van Furfooz hebben. En het is ongetwijfeld een prachtig uitzicht, dat een ansichtkaart waardig is. Eerst moet men wel een heleboel stappen naar beneden gaan om dit prachtig zicht te ontdekken.

toegang tot le trou du grand duc
le trou du grand duc furfooz

Wat mij betreft, het is vooral vanuit deze plek dat ik de schoonheid van het natuurreservaat echt begin te waarderen.

Het pad is goed gemarkeerd met volgnummers, dus, a priori is het onmogelijk om zich te vergissen. Op sommige gevaarlijke plaatsen, gezien de afgrond, worden er gele lijnen getrokken om de grens aan te geven die niet overschreden mag worden.

Bij het verlaten van le trou du grand duc, vervolgen we onze wandeling over het plateau en beginnen dan aan de afdaling in een soort haarspeldbochten naar de Lesse.

uitgang trou du grand duc

Verder op weg door “l’érablière du ravin » !

Zo noemen we het bos waar we doorheen gaan.  Het spreidt zich uit over steile hellingen en is op rotsblokken  gevestigd . Het is via een pad dat zich door dit bos slingert dat we het niveau van de Lesse zullen bereiken.

l'érablière du ravin
afdaling in het bos van furfooz

Maar vooraleer we de Lesse bereiken, lopen we via holen en grotten met heel bijzondere namen zoals Trou des Nutons, le Trou du Frontal, Le Trou de la Mâchoire, enz..

De fantasie van mijn kinderen slaat op hol en het avontuur kan beginnen 😊

grot in het park furfooz natuurgebied

Wat mij betreft, ben ik echt aangenaam verrast door de diversiteit van het park. In dit deel van het park lijkt het alsof men zich in een tropisch woud bevindt. Het is echt indrukwekkend.

diversiteit van het park furfooz

Van grot tot grot, op zoek naar de beer.

En het is in dit deel van het park dat mijn kinderen veel plezier beleven. Ze rennen van de ene grot naar de andere, terwijl ze zich voorstellen dat er in elke hoek van de grot plotseling een beer kan verschijnen.

Mijn kleine Harold speelt het spel hard met zijn oudere broer, maar vraagt me elke keer of er echt een beer zou kunnen zijn 😉

kinderen bij de grot in furfooz
hol in het park van furfooz

Voor deze excursie is het noodzakelijk om de geschikte kleding te voorzien die vuil mag worden. In de grotten is de grond glad en de roodachtige aarde is kleverig.

Een heerlijke pauze !

Na het verkennen van de grotten zijn we nu aan de oevers van de Lesse. Het is leuk om alle kajaks voorbij te zien varen.

oevers van de lesse in Furfooz

We vervolgen onze weg en komen bij de cafetaria “La Flobette”. De plaats is geweldig, op een bucolische manier ingericht met houten stammen als krukken en tafels.

We nemen plaats op het gezellige terras aan het water en hebben echt het gevoel dat we met  vakantie zijn.

We besluiten er een drankje te nemen, maar het is ook mogelijk om er te eten. Het menu is samengesteld uit ambachtelijke gerechtjes . Sommige drankjes zijn ook huisgemaakt.

Het zou verleidelijk zijn om daar meer tijd door te brengen, maar volgens het plan hebben we nog een lange weg te gaan. En het zal onvermijdelijk weer omhoog moeten omdat de wandeling eigenlijk een lus is. 

cafetaria La flobette

Terugkeer via het insectenhotel.

Om onze wandeling verder te zetten moeten we onmiddellijk achter de cafetaria een trap nemen. Gelukkig zijn we voldoende uitgerust  😊

Dan bevinden we ons weer in een makkelijker deel, zonder enig hoogteverschil.

weg naar het insectenhotel in furfooz natuurgebied

We komen aan op een open plek met achteraan een soort tuinhuis. Natuurlijk zijn mijn kinderen super nieuwsgierig en willen ze weten  waar het allemaal om draait.

We ontdekken dat het een insectenhotel is, maar vooral een bijenkorf.  De toegang tot de bijenkorf is omgeven door plexiglas, waardoor we het prachtige schouwspel van duizenden bijen die komen en gaan kunnen bewonderen.

Rondom de korf is een gaas aangebracht om te voorkomen dat bezoekers te dichtbij kunnen komen.

insectenhotel te furfooz
de bijenkorf van Furfooz

Volgens het plan moeten we nog via le Puits des Vaux lopen vooraleer we  terug bij het startpunt zijn.

Het is een enorme kloof met een val van 30 meter. Bovendien heeft zich daar in de vorige eeuw een dodelijk ongeval voorgedaan. Langs de kant van de weg is een stenen kruis geplaatst.

Niet erg gerustgesteld aan de voet van deze afgrond, vervolgen we snel onze wandeling om een paar minuten later op de parkeerplaats aan te komen.

Een absolute aanrader, vooral met het gezin.

Ik heb echt genoten van deze familie-uitstap naar het park van Furfooz, natuurgebied om de volgende redenen:

 • de diversiteit van het park
 • de lengte van de wandeling, zonder het hoor klagen van mijn kinderen
 • het avontuurlijke aspect waarbij kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan de nabijheid van de Lesse, vooral als deze wordt beschouwd als een combinatie met een afvaarte van deze
 • de zeer schappelijke prijs

Er zijn echter twee aandachtspunten;

 1. De wandeling is zeker relatief kort, maar het is niet gemakkelijk. Je moet in goede fysieke conditie zijn, want er zijn veel stappen en een gladde grond op sommige plaatsen.
 2.  Het park kan op sommige plaatsen gevaarlijk zijn door steile hellingen en afgronden. Borden trekken de aandacht van bezoekers, maar wees voorzichtig met uw kinderen!

Het is een uitstap die ik voor het hele gezin aanbeveel . Het is duidelijk dat het park helaas niet toegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit en kinderwagens. Dieren zijn echter wel toegestaan. Er is gratis parkeergelegenheid aan het park, die groot genoeg lijkt om alle bezoekers te ontvangen.  En als men zin heeft  om onderweg een kleinigheid te eten,  dan is er halverwege La Flobette .

Voor deze mooie uitstap moet men minstens 2 uur voorzien, maar men kan er gerust ook langer blijven in functie van de speeltijd van de kinderen of indien men de tijd neemt om de vele uitzichten te bewonderen.

Meer praktische info nodig ?

Bezoek de website van het park van Furfooz of neem een kijkje op deze 360 graden foto van het park.

Eveneens te bezoeken in de streek van het park Furfooz, natuurreservaat :

 • Het kasteel van Vêves   (3.5km)
 • Afvaarte van de lesse vanaf Gendron (5.4km)
 • De citadelle van Dinant (7.9km)
 • De grot La Merveilleuse (10km)

Als u andere ideeën voor uitstapjes  wenst op te doen, schrijf u dan zo snel mogelijk in op mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot binnenkort voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline