Wist u dat, tot voor kort, de enige kabelbaan in België zich op de citadel van Dinant bevond?

Temps de lecture/ Leestijd: 9 min.
kabelbaan om naar de citadel van Dinant te gaan

❗Artikel geschreven in september 2019, dus voor het bestaan van de kabelbaan in Namen, op 08 mei 2021. ❗

Wat mij betreft, is het pas zeer recent dat ik vernam dat de kabelbaan van de citadel van Dinant, de enige kabelbaan van België is .

In mijn vage herinneringen weet ik nog dat ik hem heb genomen toen ik op zomerkamp in de regio was. Het moet 35 jaar geleden zijn geweest 😊 En ja, ik kwam naar de regio om Frans te leren. Maar als ik het me nu nog steeds herinner, dan is het waarschijnlijk omdat ik er toen al van onder de indruk moet zijn geweest.

En zo , door nu in de regio te wonen, wou ik teruggaan maar deze keer met mijn eigen kinderen. Dinant ligt op ongeveer 20 minuten van La Maison du Meunier.

Het idee om de citadel met de kabelbaan te bezoeken was al een tijdje geleden bij me opgekomen. Maar het is pas sinds maart van dit jaar dat hij weer operationeel is. De cabines zijn namelijk pas volledig gerenoveerd. Een werk van een bepaalde omvang en vrij riskant gezien de locatie van de kabelbaan. Een bedrijf uit de regio Grenoble zorgde ervoor.

2 manieren om de citadel te bereiken: door de 408 treden uit 1577 te beklimmen, of met de kabelbaan.

We besluiten om er op een zaterdag vroeg in de middag naartoe te gaan. De zon is er niet echt, maar het maakt niet uit. Onze agenda laat ons niet echt toe om deze familie uitstap op een ander moment te doen.

Ik motiveer mijn kinderen en stel hen voor het bezoek met de kabelbaan  en niet met de trap te doen. Harold mijn zoontje van vijf,  legt meteen het verband met de kabelbaan in de bergen en zijn verbeelding slaat onmiddellijk op hol.  

Normaal gesproken zouden we meer geneigd zijn om de trap te nemen zoals tijdens onze lange reizen, maar het nemen van de kabelbaan maakt deel uit van de uitstap.

De kabelbaan van de citadel van Dinant, is gelegen aan de voet van de Collegiale kerk, op de Grote Markt.

Dit betekent dat men  in de omgeving moet parkeren, wat tijdens het weekend in Dinant niet zo gemakkelijk is. Maar we vinden een parkeerplaats langs de Maas. Zo kunnen we een beetje rondwandelen op de nieuwe “croisette”, met de vele terrassen maar we laten ons niet verleiden. Dit is voor later.

de croisette van Dinant

Het is perfect mogelijk om direct boven op de citadel te parkeren. Er is gratis parkeergelegenheid beschikbaar bij een bezoek aan de citadel. Dit is uiteraard het gemakkelijkste maar in dit geval mist men de ervaring van de kabelbaan.  De personen met beperkte mobiliteit hebben rechtstreeks toegang  tot de site via de bovengelegen parking.  

Het toegangsticket kan worden gekocht in het onthaalcentrum, onderaan de kabelbaan. De prijs van het ticket bedraagt  9,5 € per volwassene en 7 € per kind van 4 tot 12 jaar oud. De prijs is inclusief:

  • Gratis parkeerplaats bovenaan de citadel
  • De kabelbaan heen en terug
  • De toegang via de trap met de 408 treden
  • Het geleid bezoek aan de citadel
  • De toegang tot de ruimte 1914
  • De speeltuin voor kinderen jonger dan 14 jaar
  • Het panoramisch terras

Combitickets zijn ook verkrijgbaar als u de tour wilt combineren met een boottocht op de Maas. Mijn kinderen hebben al onmiddellijk de lekstokken op de receptiebalie gezien. Hoe weerstaan? Ze mogen elk een kleur kiezen .

de toegang tot de citadel van Dinant
de collegiale Onze-Loeve-Vrouwkerk van Dinant

Het duurt slechts 2 minuten om de 100 meter te beklimmen en een prachtig uitzicht op Dinant te ontdekken!

de kabelbaan van Dinant
Uitzicht op Dinant vanaf de kabelbaan

Verrassend genoeg zijn er niet veel mensen en kunnen we direct in de cabine instappen. Wij zijn 6 volwassenen en 5 kinderen. We hebben echter wat pech, wanneer we vertrekken, begint het te regenen. De reis is zeer kort. Nauwelijks tijd om ons bewust te worden van het opstijgen dat  we er al zijn. Ondanks de 2 minuten en de motregen hebben we tijd om het prachtige uitzicht te bewonderen. Wat altijd indrukwekkend is in zo’n kabelbaan is de snelheid waarmee je klimt terwijl de lagere elementen steeds kleiner worden.  

de trap naar de citadel van Dinant

We kwamen zoals gepland  aan met de kabelbaan van de citadel van Dinant.  We gaan meteen naar links, want we zien een groot bord met de plattegrond van de site en alle nuttige informatie.

Het geleid bezoek aan de citadel van Dinant, gebouwd op een oud fort van Vauban!

We gaan naar de hoofdpoort van de citadel. Via deze poort gaat men door  een lange gang die leidt naar wat het binnenplein van de citadel lijkt te zijn. Maar er is geen tijd om er te geraken, want  een gids nodigt ons uit om het geleid bezoek samen met zijn groep te doen .

Het is  een officiële gids van de citadel die de Nederlandse taal perfect beheerst. Hij legt alles in de beide landstalen uit. Omdat ik tweetalig ben, heb ik nog steeds de gewoonte om in beide talen te volgen en controleer ik of er niets ontbreekt in een van de vertalingen. Een beroepsmisvorming , denk ik, waar ik maar niet van af kan komen, zelfs niet in de bioscoop 😉

Maar ik merk dat de gids het super goed doet en dat hij veel humor heeft. Hij weet ook de aandacht van mijn kinderen te trekken.

Hij legt uit dat de Citadel in 1815 werd gebouwd, op de plaats waar destijds een oud fort gebouwd door Vauban stond.  Maar de eerste bouw van een versterkte burcht dateert uit de Middeleeuwen.

toegang naar de gevangenis

De duistere kant van de citadel van Dinant, de gevangenis!

Na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd de citadel gebruikt als gevangenis voor soldaten die disciplinaire maatregelen kregen opgelegd. De gids stelt daarom voor om met het bezoek van de gevangenis te beginnen.

kanonballen aan de ingang van de gevangenis

Met een blik naar de kinderen, legt hij de nadruk op het feit dat er in die tijd geen elektriciteit, stromend water of verwarming was. En dat het verblijf in de gevangenis daarom allesbehalve leuk was.

Voordat ik de gevangenis inga, die op het niveau van de kelders lijkt te liggen, zie ik de angst in de ogen van mijn kinderen.

Harold houdt mijn hand stevig vast als hij de eerste cel nadert. Deze is zeer klein , kaal en zonder ramen. Het meest angstaanjagende voor hem is de aanwezigheid van een pop om een bepaalde waarheid aan de scène te geven. Hij vraagt me wel tien keer of het een echte pop is en begrijpt niet zo goed waarom die er is. Ook vraagt hij zich af of het slechteriken of goeden zijn die in de gevangenis terechtkwamen. Hij moet gerustgesteld worden. Maar het is inderdaad allemaal nogal luguber.  

Er zijn 2 cellen en 1 kerker.

gevangenis van de citadel van Dinant

We lopen door de gevangenis  en komen in een andere kamer waar een guillotine en een vreselijke bijl om de hand af te snijden staan. Gelukkig blijft de gids niet in deze kamer hangen en lopen we weg van de plaats die nog steeds indruk maakt op mijn kinderen.

Opluchting, we begeven ons naar het museumgedeelte.

Dan gaan we verder met het museumgedeelte. Hier laat de gids ons vrij rondwandelen. Hij vestigt enkel onze aandacht op oude foto’s, affiches met tekeningen van de citadel en op een oude kaart van Dinant. Na een paar minuten brengt hij ons naar de uitgang.

Voor de glazen deur aan de uitgang , langs de buitenkant zijn 2 kanonnen geplaatst.  We vernemen dat elk kanon 2 ton weegt. En voor elke kanonbal van 8 kg, zijn 50 kg poeder en 6 soldaten noodzakelijk.

een kanon van de citadel van Dinant

Niet te missen : Het uitkijkpunt van de citadel!

uitzicht op Dinant vanaf het terras

Inderdaad, het hoogtepunt voor mij is het prachtige uitzicht vanaf het “terras” van de site. Van hieruit kan men de hele stad en de omliggende vallei zien, inclusief het Leffe Museum, de prachtige villa’s langs de Maas en de ruïnes van het kasteel van Crèvecoeur de Bouvignes. Volgens onze gids waren deze inwoners  vijanden van de bewoners van de citadel van Dinant ten tijde van de dinanterie, daar zij concurrenten waren.

uitzicht op de Maas vanaf het terras

Nadien begeven wij ons naar het deel van de kazerne met de ruimtes die nodig zijn voor het onderhoud en de huisvesting van de soldaten.

Het dagelijks leven van de soldaten die op de citadel van Dinant wonen.

Dit is het meest concrete deel voor de kinderen,  met namelijk de keuken, de bakkerij,  de slaapzalen en de wapenkamer.

We vernemen dat er 400 soldaten hier verbleven. Zij hadden recht op 2 maaltijden en 1 brood van 750 gram per dag.

Een snelle berekening; er was 300 kg brooddeeg per dag nodig om de 400 benodigde broden te maken.

de keuken van de citadel van Dinant
de bakkerij van de citadel van Dinant

Dan gaan we naar de slaapzalen. De gids legt uit dat deze ook werden gebruikt als refter en rustruimte. Kortom, het was hun enige plek om te ontspannen.

de slaapzaal van de soldaten

In de wapenkamer vestigt de gids onze aandacht op de vestigingsgeweren met vuursteen. Deze geweren werden gebruikt om de wallen te verdedigen en werden in schietgaten geplaatst. Elk geweer is 2 meter lang en weegt 20 kg.

vestigingsgeweer met vuursteen

In deze kamer bevinden zich ook veel wapens uit de persoonlijke collectie van de eigenaren van de site, namelijk de familie Villenfagne. De citadel is inderdaad een privé eigendom.

Na deze ruimte waarschuwt de gids ons dat we een enigszins uitzonderlijke ervaring zullen meemaken. Hij benadrukt dat het vooral noodzakelijk is om zich gedurende de hele weg vast te houden …. we zijn erg benieuwd….

Reproductie van een loopgraaf en  ingestorte schuilplaats; sensaties gegarandeerd!

Na de waarschuwingen van de gids, zijn we nu in een reproductie van een loopgraaf.  Onmiddellijk  bij het betreden van dit deel van het gebouw is de sfeer heel anders. Het is donker, je kunt het geluid van wapens horen, de simulatie is nogal indrukwekkend. Dan gaan we verder en komen in een ingestorte schuilplaats. De vloer is 30 graden gekanteld. Ongelooflijk hoe moeilijk het voor het lichaam is om zich aan deze neiging aan te passen. Ik denk direct aan de fysieke en mentale kracht die nodig is om te ontsnappen in het geval van een bombardement. Gelukkig is het parcours vrij kort.

Het is op deze laatste ervaring dat onze rondleiding eindigt.

Na inspanning komt ontspanning, met een ijsje.

Voordat we de kabelbaan terugnemen, besluiten we eerst nog even naar de speeltuin te gaan. Er zijn verschillende toestellen aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Mijn kinderen hebben direct een kleine zip line gespot waar ze bijna uitsluitend hun tijd doorbrengen. Er is ook een zelfbedieningsrestaurant en het is zelfs mogelijk om te picknicken bij aankoop van een drankje. We nemen een korte ijspauze voordat we de kabelbaan weer nemen.

speelplein aan de citadel van Dinant

Ik heb echt genoten van deze familie uitstap.

De rondleiding was vrij dynamisch en duurde niet te lang, ongeveer 50 minuten, ideaal ook voor kinderen. Het feit dat er niet te veel mensen waren  maakte het bezoek nog aangenamer.

Het nemen van de kabelbaan van de citadel van Dinant vond ik echt de moeite. Daarenboven is het inbegrepen in de toegangsprijs .

Wat betreft de prijs van drankjes en ijs in de zelfbedieningsrestaurant in de buurt van de speeltuin, deze is zeer democratisch.

Het kleine nadeel was natuurlijk het weer, maar dat heeft onze uitstap niet verpest.

De toegangsprijs voor het bezoek, 33€ voor ons vieren, is vrij duur, maar omvat alles; de kabelbaan, de rondleiding, de parking, het museum. Wat mij betreft is de prijs gerechtvaardigd omdat het om een opmerkelijk erfgoed gaat, dat door een familie op eigen kosten wordt onderhouden.

Het is een leuke uitstap voor de hele familie. De citadel is toegankelijk voor personen met een  beperking  en kinderwagens. Dieren zijn eveneens toegelaten.   

Deze excursie neemt 1u30  tot 2 uur in beslag,  tenzij u langer wilt genieten van de speeltuin of het uitzicht vanaf het panoramaterras van de cafetaria.  

Meer praktische informatie nodig over de kabelbaan en de citadel van Dinant?

Bezoek de website van de citadel

Ook een bezoek waard in Dinant en omgeving :

Als u andere ideeën voor uitstappen wilt ontdekken, schrijf u dan zo snel mogelijk in op mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot ziens voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline