“Lumières et saveurs “, de smultocht te Crupet.

Temps de lecture/ Leestijd: 5 min.
De smultocht van Crupet en de kerstsfeer

Toen we in 2012 in Crupet aankwamen, hoorden we voor het eerst spreken over een smultocht. In Crupet wordt al jaren een gastronomische wandeling , de tweede zaterdagavond van december, georganiseerd. Maar waaruit bestaat deze smultocht precies ?

 • Het is een avondwandeling te voet;
 • Een vrij korte route die door het dorp loopt;
 • Een tiental kraampjes, die kleine maaltijden aanbieden, georganiseerd thuis bij de dorpsbewoners;
 • Kerstverlichting in het dorp;
 • Een centraal thema;
 • Een gemoedelijke sfeer ;
 • De prijs van 30€ (volwassenen) en 15€ (kinderen tot 10 jaar) voor drankjes en proeverijen.

De bedoeling van de wandeling is om vrij of op basis van een plattegrond in het dorp te wandelen en kleine maaltijden te proeven bij de verschillende kraampjes bij de bewoners.

Het is een gezellig feest georganiseerd door de vzw Crupet 85, voor de inwoners van het dorp, maar ook voor iedereen die een leuke avond wil doorbrengen. De naam “marche gourmande” , smultocht, is dus de combinatie van wandelen en proeverijen. Iedereen is welkom!

Het warme ontvangst van de inwoners van Crupet !

Uiteraard namen we  vanaf het eerste jaar van onze aankomst in Crupet, deel aan deze gastronomische wandeling. Wat een herinnering!

In die tijd kennen we, als nieuwe inwoners, weinig mensen in Crupet. Maar van zodra we bij de feestzaal  Crupet 85 aankomen, worden we begroet door Christian. Op dat moment weten we nog niet dat hij een geboren en getogen “crupetois” is.

Hij legt het principe van de avond uit en geeft ons een zakje met de plattegrond van het dorp met de verschillende genummerde stands, een glas en bestek. We zijn nu klaar voor onze smultocht.

de smultocht van crupet met de feestzaal crupet 85

De voorgestelde route of liever niet, u kiest !

Op basis van de kaart begeven we ons  naar de verschillende stands. Normaliter, bij het volgen van het plan, gaat men van aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht tot dessert. Uiteraard is er geen verplichting om de voorgestelde route te volgen. Iedereen doet wat hij wil en volgens zijn eigen wensen.  Bovendien vertrekt men ook op het moment dat men het wenst, wetende dat de festiviteiten om 18.00 uur beginnen.

Natuurlijk gaat het om  kleine proeverijen. Dit stelt ons in staat om, gezien het aantal stands, ten volle te kunnen genieten van elke degustatie. We hadden niet onmiddellijk begrepen dat er bij elke stand ook een drankje inbegrepen was. Het is daarom een kwestie van het geheel goed onder controle te houden 😉

Er is één uitzondering bij Claire. De gastvrouw bereidt het hele jaar door tientallen soorten likeuren voor. Met munt, tagada, citroen, enz……Hier krijgen we meer dan één glas, maar eten we niet.

de hut van claire tijdens de smultocht van crupet

De gerechten worden meestal door de bewoners bereid. Dit gebeurt echter, onder het waakzame oog van sommige leden van de vereniging, gepassioneerde hobbykoks. De voorbereidingen worden door de bewoners bediend en meestal doen ze dit bij hen thuis. Het kan een ingerichte schuur of garage zijn of  een warm prieel of zelfs een eetkamer van een hotel. Het belangrijkste is  dat er een kerstsfeer dient te heersen.

de verschillende lichtversieringen tijdens de smultocht

Vriendelijke en feestelijke sfeer.

Naarmate we vorderen in onze avondwandeling ontmoeten we dezelfde mensen die we niet kennen, maar dat maakt niet uit. Het maakt deel uit van de  vriendelijke sfeer van deze wandeling.  We zijn ook verbaasd andere talen, waaronder het Nederlands, te horen. En we denken dat ons nieuw klein dorp eigenlijk veel aantrekkingskracht heeft.

Intussen leren we de dorpelingen kennen alsook hun feestgeest 😉 Maar ook hun toewijding om van deze wandeling een hartelijk moment te maken. Ze doen hun uiterste best om meer dan 300 mensen in een relatief korte tijdsspanne te ontvangen.

De wandeling eindigt daar waar ze begonnen is.  We besluiten erheen te gaan om andere mensen te ontmoeten en ondertussen ook een laatste glaasje te nemen.

Als we daar aankomen, zijn er al veel mensen aanwezig. Omdat we op dat moment nog maar 6 maanden in het dorp wonen, herkennen we slechts een paar inwoners. En na een paar glaasjes knopen we interessante gesprekken met hen aan.  

Ik observeer een beetje wat er om me heen gebeurt en merk dat iedereen met iedereen aan het praten is. En het maakt me blij om al deze gezelligheid te zien, want eerlijk gezegd ben ik hier niet echt aan gewend geweest.

De avond wordt afgesloten met een laatste drankje in een ander café waar een dorpeling ons meeneemt. We keren moe terug naar huis, maar ook heel blij en aangenaam verrast door deze gastronomische wandeling.

la maison du meunier tijdens de smultocht te crupet

Een gezellige avond om met z’n tweeën, met familie of met vrienden te doen.

Ik heb echt genoten van deze smultocht die men met familie, met partner of met vrienden kan doen.  Wat ons betreft zijn we begonnen met onze kinderen, maar zijn uiteindelijk zonder hen geëindigd. Mijn moeder had  vriendelijk voorgesteld om  na verloop van tijd op onze 2 jongens te passen.

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom ik van deze wandeling heb genoten  :

 • gezelligheid van het evenement;
 • een niet al te grote wandeling;
 • de vrijheid om de wandeling vrij of volgens het plan te doen;
 • de diversiteit van de gerechten;
 • inrichting van sommige stands. Sommige bewoners bezitten echt talent als decorateur;
 • het goede humeur van de deelnemers.

Er zijn echter twee aandachtspunten die niet verwaarloosd mogen worden;

 1. Ondanks de aanwezigheid van dranghekken, mogen er in het dorp voertuigen rijden. Daarom moet men waakzaam zijn met betrekking tot de verkeersveiligheid.
 2. De beschikbare parkeergelegenheid die een beetje ingewikkeld lijkt. Er is een gemeentelijke parking tegenover de grot en deze is gratis beschikbaar.

Dit is een avondje die ik aanbeveel. De wandeling is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit en kinderwagens. Het kan echter zijn dat de ene of de andere stand minder toegankelijk is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de deelnemende stands, aangezien deze van jaar tot jaar verschillen.  Wanneer u bij de feestzaal  Crupet 85 aankomt, kan men u desgevallend op voorhand gemakkelijk informeren.  Honden zijn toegestaan.

Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen is het noodzakelijk om zich te in te schrijven en vooraf tickets te kopen.

Het duurt ongeveer 3 uur om deze fijnproeverswandeling te doen, maar dit is zonder de extra tijd in de feestzaal bij terugkomst 😉.

Meer praktische informatie nodig? of wenst u zich in te schrijven voor de smultocht van 14 december?

Ga naar de website de VZW Crupet 85 of naar de facebookpagina

Andere gastronomische momenten of wandelingen in de regio

 • November – Het vrijkomen van de bubbels in het kasteel van Bioul 
 • Februari – het salon van de Naamse wijnbouwers in de citadel van Namen
 • Oktober – De fijnproeverswandeling in de trein van de bocq te Spontin.
 • Oktober – de Trappistenmars in Gesves

Als u andere ideeën voor uitstapjes  wenst op te doen, schrijf u dan zo snel mogelijk in op mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot binnenkort voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline